Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Johannesört

Johannesört

Johannesörten, även kallad hypernicum, växer i hela Europa och trivs på lite torr mark. Ofta hittar du den här gula blomman på steniga platser men den växer även på ängar och i skogsbryn.
Vill du använda dig av johannesört för medicinskt bruk är det viktigt att du ser till att det är den äkta örten du plockar. Du ser skillnad på den äkta och den falska om du mellan dina fingar pressar ett av blommans kronblad, eller ännu hellre en knopp. Om fingrarna färgas lätt röda vet du att du hittat rätt växt. Du kan också se det på de gula kronbladen som ska vara lätt prickiga och se ut som om de blivit perforerade.

Johannesört används främst vid lindrig depression och har i vissa fall visat sig ge en nästan lika bra effekt som mer moderna mediciner, dock utan de besvärliga biverkningar som ofta följer med farmaceutisk medicin. Det kan dock ta ett par veckor innan effekten visar sig. Kombinera aldrig johannesört med antidepressiva läkemedel då de kan korsverka och få en allt för stark effekt. Börjar du ta läkemedel behöver du därför alltid avbryta din behandling med johannesört.

Historiskt kallades johannesört för hirkumpirkum och den har en mycket lång historia som trolldoms- och läkeväxt. Man använde den förr i tiden som skyddsväxt och den ansågs kunna skydda både kropp, själ och hem men också vara ett skydd mot brand, förtrollning och blixtnedslag.
Inom den kinesiska medicinen har örten använts  i över fyratusen år och här i norden sedan före Kristi födelse.

Gör du en eterisk olja på johannesört sägs den vara effektiv vid sårläkning och vid olika typer av inflammationer. Örten ska ocksåm i form av te, kunna verka urindrivande och kramplösande, lindra spänningshuvudvärk samt ha en god effekt på sömnen.