Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Örter i egenvård, basilika

Örter i egenvård, basilika

Vid känslomässig oro, depression, nedstämdhet och vid fysiska stressymptom kan basilikan hjälpa dig. Du kan med fördel göra ett te på den och använder då två teskedar av örten till en kopp vatten. Koka upp vattnet och slå sedan vattnet över örterna när du tagit det från värmen. Låt det dra i ungefär tio minuter.  Drick det så varmt som möjligt och söta gärna med honung. Kanske vill du också droppa i lite pepparmyntsolja.
Eftersom örten är lugnande kan det också vara bra att dricka en kopp före sänggående.

Basilika är en mångsidig ört som också stärker vårt immunförsvar. Ha gärna en planta i ditt fönster under vintern och tygga på ett blad då och då för att hjälpa kroppen igenom de mörka månaderna. Den lindrar även om du har en förkylning som redan brutit ut och sägs vara bra mot ett flertal olika luftrörsbesvär.

Även vid tandvärk sägs basilika vara lindrande. Tugga den en stund poch låt den sedan ligga som ett omslag på din onda tand. Likväl kan du lägga den på huden vid olika typoer av hudbesvär om du först stöter den i en mortel.

Det här är en ovanligt mångsidig medicinalört och den räknas som en av Österns äldsta läkemedel.
Använd inte stora mängder av basilika om du är gravid. Som krydda går den bra att använda men undvik att göra te eller liknande på den då den i värsta fall kan ge sammandragningar i livmodern.