Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Gurkmeja i egenvård

Gurkmeja i egenvård

Om du kämpar med förkylning eller inflammationssjukdomar är gurkmeja en mycket användbar ört och den kan därför vara bra vid bland annat värk och ledproblem. Den förebygger inte bara inflammationer utan hjälper också kroppen att bekämpa dem.
Ta gärna gurkmeja tillsammans med svartpeppar. På så sätt kan piperinet som finns i peppar förstärka effekten av gurkmejans kurkumin och göra det mer effektivt. Även chili kan ha samma effekt. Prova gärna att hetta upp svartpeppar eller chili tilllsammans med gurkmeja i lite olja. Undvik dock att ha det på den heta plattan allt för länge eftersom en allt för lång upphettning kan försvaga och till och med förstöra kryddornas aktiva ämnen.

Den kurkumin du hittar i gurkmeja sägs kunna stärka ditt immunförsvar och göra att du känner dig allmänt starkare och piggare, något som är toppen så här i förkylningstider. Den är också leverrenande och stärker levern.
Vid sidan av det sägs gurkmejan kunna sänka kolesterolet och därigenom göra hjärtfunktionen bättre och den är en mycket stark och effektiv anioxidant.
I ett par mer moderna studier finns det indikationer på att kurkumin även ska kunna förebygga alzheimers.