Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

En i egenvård

En i egenvård

Enen är ett sägenomspunnet träd som också har flera hälsofrämjande egenskaper. Medicinskt så fungerar bären, som i själva verket är kottar, urindrivande. De kan också hjälpa till att rena kroppen när vi går igenom en detox eller en fasta och kan även vara effektiva vid urinvägsinfektion. Har du besvär med dina njurar ska du dock undvika att använda dig av en. Även vid graviditet och högt blodtryck rekommenderar jag dig att avstå från att använda enen.

Förslagsvis gör du ett te på de bär du vill använda, Teet kan också lindra vid gikt och vid uppblåst, gasig mage.
Det är enkelt att göra te på enbär. Du vill använda en tesked bär till en kopp vatten. Krossa dem i lite mindre bitar innan du lägger dem i vattnet. Till skillnad från andra örter kan du med fördel koka enbär. De kokas i fem minuter innan du sedan silar bort dem och dricker ditt te. Under kalla vinterdagar som nu är det här en värmande dryck och den är också något uppiggande. I förkylningstider kan ett te på en hjälpa dig då växten är slemlösande, hostdämpande och även antiseptisk.
Enens bekteriedödande egenskaper är också bra för utvärtes bruk. Du kan använda samma te för att, när det svalnat, badda huden om du lider av eksem, fet hy eller acne. Vill du att det ska stanna längre på huden och därigenom vara mer långtidsverkande kan du göra en olja på bären. Oljan kan du även använda vid massage då den främjar blodcirkulationen och också är värmande. Smörj gärna in kalla händer och fötter med oljan om du har varit ute och blivit kall.