Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Kloka gummor, ormskinn och tandvärk

Kloka gummor, ormskinn och tandvärk

Förr, när inte alla människor hade råd att gå till en vanlig läkare och läkarna dessutom kunde finnas långt ifrån byarna fanns det oftast i varje trakt en klok gumma eller gubbe som kunde vara behjälplig både vid barnafödsel och sjukdomar. Dessa var välbesökta och hade alla sina speciella medikament och trolldomsramsor som de läste. Somligt var nog säkert effektivt och baserades på kunskapen om örter och läkeväxter. Annat kan vi idag förundras över och undra hur och om det någonsin fungerade. Bland det sistnämnda kan nämnas att bota tandvärk med ormskinn.

Ville man bota tandvärk sades det att man skulle flå en orm och sedan lägga skinnet av denna i munnen på den sida där det gjorde ont. Det skulle då kunna lindra och bota det onda.

Alla vet vi nog hur oerhört smärtsamt det kan vara med tandvärk och idag är vi lyckligt lottade som kan gå till en tandläkare, även om det för många av oss kanske är en utgift som svider i plånboken. Inte skulle jag själv vilja flå en orm men många har vittnat om att det fungerade. Om det finns någon sanning i det eller om det var kraften i placebo som hjälpte det vet inte jag men jag upphör aldrig att fascineras över den gamla tidens botekonster.