Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Experthjälp spådam ger vägledning, budskap och healing

Hur ser och upptäcker du varningssignaler hos en förövare, en misshandlare, och en som gör dig illa.

Hur ser och upptäcker du varningssignaler hos en förövare, en misshandlare, och en som gör dig illa.

1) Det går väldigt fort fram!  
Han/hon vill träffas varje dag, vi är perfekta för varandra, vi är själsfränder, han är så förälskad, jag har aldrig träffat någon som du och aldrig kännt så här för någon, säger att det var kärlek vid första ögonkastet, vill flytta ihop och förlova sig snabbt.  När vi varit singlar länge och letat efter en partner via datingsajter, där många inte vill binda sig, utan det är som ett smörgåsbord som man kan ta av lite då och då. Vi är hungriga på att hitta en partner som inte är rädd att binda sig, så när vi möter en person som säger sådana saker så kan det vara svårt att motstå. De visar charm, de ser och bekräftar en som aldrig någon gjort förut. Förövaren får väldigt snabbt kontroll över ditt liv genom detta önskvärda beteende. Om det låter för bra då är det oftast så.

2) Orealistiska förväntningar på dig 
Det här kommer gradvis och smygande med att han säger saker som: vad du bör göra, hur du ska sminka dig, klippa dig, säga hur du borde klä dig, hur och när du ska gå ut med sopor. Du får inte använda din egen bilen hur du vill – du ska cykla. Bestämmer vem du får umgås med, manipulerar och antyder att han inte gillar din väninna, och därför vill du inte längre bjuda hem din vännina eftersom du vet att han blir sur, därmed isolerar du dig och han har fått sin vilja igenom. Bestämmer vilka jobb du borde söka, hur du borde vara och borde bete dig  och din partner tycks veta mer om dig själv än du gör själv, säger saker som ” du är som en öppen bok och jag läser av dig.” Kontrollerar därmed dina tanker, han vet bäst hur du fungerar. Du vet ingenting och kryper innanför skinnet tar över dina åsikter, känslor och tankar. Han förstör din självkänsla, gör så att du hamnar i utmattning och sen skyller dig för att vara lat, eftersom du är sjukskriven och inte jobbar för att dra ditt strå över ekonomin. Det här ökar gradvis, tills du längre inte är dig själv. Du tappar bort dig själv helt enkelt. Och det kan upp stå drama situationer om du inte lever upp till hans förväntningar.

3) Överdrift  
Han överdriver med gåvor och kärleksförklarningar, sk lovebombing. Genom att skicka överdrivet mycket meddelanden, ringer hela tiden, överdriver smicker och du känner dig sedd och upplyft. Det byggs upp en grund, så kallad skuld där du aldrig kan klaga på din partner efter allt han gjort för dig, han har ju hela tiden stöttat dig, han har talat om för dig hur fantastisk du är och ganske gett dig massor av gåvor dom första 6 månaderna under förälskelse stadiet. Binder upp dig känslomässigt under denna period, sen är det svårare att bryta med personen eftersom du har känslor för honom, fast du börjar märka att han gör dig illa. Växelvis värme och kyla. Han gör dig illa och dagen därpå kommer med rosor och smicker. Du får förhoppningar, nu kommer det förändras eller jag inbillade mig att han vill mig illa, det beror nog på hans svåra barndom. Varför han är som han är, vi blir för tillåtande och har för mycket överseende. Tror att alla har en god och en ond sida. Att alla kan förändras. Men där misstar vi oss narcissister, psykopater känner ingen empati utan de kan härma känslor och beteende som de tror att vi vill ha, allt är bara ett spel och de har onda avsikter.

4) Ensam i din isolering 

Börjar litet smått genom att kritisera de du umgås med, kritsera dig för att du umgås med såna människor. Manipulerar på olika sätt som, vi ska ha mysigt kan du inte stanna hemma istället för att träffa din kompis. Är inte jag viktigare för dig? Ifråga sätta var och när du varit, om du inte kommit hem när han tycker du borde kommit hem, det blir frågor och anklagelser, du har träffat nån annan. Detta tar enormt mycket energi från ditt liv och du orkar inte längre med dina egna behov och du sitter fast och isolerad i ditt hem. Isolerad från omgivningen. Omgivninges speglande är så enormt viktigt så du kan se och jämföra att det inte är sunt det som sker. Du behöver ha socialt stöd från din omgivning, annars normaliseras du i att tro att det är så här det ska vara.

5) Krititk, överlägsenhet och uppblåst grandioshet

Han kritiserar vem som helst, närsom helst, och för vad som helst. Även om han inte vet något om något, ändå kritiserar han experter och sakkunniga i ämnet. Han kan och vet bäst. Han kan komma hem till dig och tala om för dig: vilka fula golv du har, så där skulle jag aldrig möblera i det här rummet, vilket fult område du bor i, dina sladdar ser ut som ormbo. Med deras grandiösa sätt och kroppspråk som visar att de äger och har makt/kontroll över situationen, där de tar för sig, skojar med sarkasmer, så kan de ge intryck av att ha väldigt bra självförtroende, men det är i själva verket arrogans och ondska. De som har självkänsla har inte behovet att kritisera och få andra att känna sig mindre värda. Förövaren vänder bort fokus från egna fel och brister genom att peka på andras fel och brister. 

6) Allt är alla andras fel, har inget eget ansvar.

Han lägger hela skulden på sitt agerande och konsekevenser på andra och säger att alla andra håller med. Han manipulerar omgivningen att tro att felet ligger hos den andra. Vägrar erkänna sina egna fel. Det är alltid någon annans fel. Ber aldrig om ursäkt. Vänder på allt du säger. Tycker alltid motsatsen mot vad du tycker. Lyssna på hur han pratar om jobbet och sina före detta flickvänner, de tar alltid äran när något går bra, men när det går dåligt lägger de felet på andra. Regler gäller bara alla andra och inte honom.

7) Överreagerar och är svartsjuk 
Överreagerar på små händleser. I grunden har förövaren väldigt låg självkänsla och han tar allt personligt. Blir lätt kränkta och förolämpade “alla är mot mig”.  Han visar upp dubbelmoral. Han själv flörtar ofta och är trevlig mot andra av de motsatta könet, men om du nämner en kollega eller om du tittar på någon, då kommer anklagelser om att du är otrogen. Men om du påpekar att han själv sitter och skriver med andra tjejer, tittar eller pratar då kommer kommentarer, litar du inte på mig? Är det sånt förhållande vi ska ha? Det blir drama. Han kan gå igenom din telefon, du får inte skriva med andra män, då blir han misstänksam. Han kan smyga på dig och kontrollera dig på många sätt.

8) Han är både elak och kränkande mot andra 

Ni sitter på en restaurang och får in för kall mat, eller att ni får vänta på maten blir det stor scen och reagerar väldigt starkt. Alla på jobbet är idioter. Bilen går inte igång han blir rasande på familjen och barnet blir så rädd att han brister ut i gråt. Sitter och kör bil, blir alldeles röd i ansiktet av ilska över hur andra kör bil, och då ligger han själv för nära framförande bil. Han skriker genom hela affären när du gått för att hämta mat och inte kommer tillbaka fort nog, skämmer ut dig. Kom ihåg det är ju inte förövarens fel. Stor drama för små saker. Kritserar andra i rummet och ibland högt. Han har kort stubin och ser svart.

Alla kan vi ha lite av narcissistiska drag och svårt att vara lugna och sakliga i svårt stressade situationer. Därför är en bra regel att följa: 1 gång när något händer är igen gång,  2 gånger en vana, 3 gånger är en livsstil och ett varningstecken på destruktivt beteende. Lita på magkänslan och dina värderingar. Ser du flera av de signaler eller mönster som gradvis ökar. Känns det fel, låter det fel gör det som är rätt för dig och skydda dig själv. Det finns flera andra signaler än dessa jag tagit upp. Förövaren kan vara både han eller hon.